Istoria Cartofului si cum a ajuns in Europa
Istoria Cartofului si cum a ajuns in Europa. Arheologii au descoperit relicve care dovedesc ca Incasii mancau si adulau cartofii inca din anii 500 i.Hr. Cartofii proslaviti de incasi erau violeti cu interiorul galben. In mitologia Polineziei, in cultura Maora, existau zei speciali si ritualuri speciale in onoarea cartofilor. Mitul spune ca eroul cel mai proslavit Rongo-Maui, s-a dus in ceruri pentru a fura kumara (cartoful dulce), dar nu a reusit. In schimb, primul copil pe care l-a nascut sotia sa a fost un kumara.
Kumara a fost plantat, deci si sotia lui Rongo-Maui, a fugit in lumea de sub pamant pentru a avea grija de copilul ei. Astfel a ramas in obiceiurile lor proslavirea plantarii, cresterii si mancarii acestei legume, ce era sinonima cu atentia acordata copiilor. Originar din America, cartoful a fost adus in Europa in secolul 16. In scurt timp a devenit mancare de baza in Irlanda, apoi in Marea Britanie si Olanda, ajungand apoi in toate tarile europene.
Istoria Cartofului si cum a ajuns in Europa. In anul 1600 fost importat in Italia, Anglia, Belgia, Germania si Franta. Numai ca aici a fost considerat ciudat si otravitor, asociat cu fortele malefice. Era considerat vinovat pentru multe boli ce izbucnisera in acea vreme: lepra, sifilis, sterilitate, etc.
La un moment dat in Franta in orasul Besancon s-a dat si o lege impotriva cultivarii lor.In Irlanda, in urma unui banchet nereusit, la care bucatarii nestiutori au provocat o intoxicatie generala gatind frunzele si tulpinile, taranii s-au razvratit impotriva ‘organizatorului’ Sir Walter Raleigh, amenintandu-l ca-i vor da foc pamantului si castelului. In secolul 18 se pare ca un ofiter al armatei franceze, de profesie chimist pe nume Antoine-Augustin Parmentier, fiind luat prizonier de armata prusa in timpul Razboiului de 7 ani, primea de mancare numai cartofi. Ajungand acasa dupa razboi, i-a prezentat regelui Ludovic al XVI-lea un buchet de flori de cartof, impreuna cu un cartof gatit, sustinand ca aceasta leguma poate reduce calamitatile foametei de la acea vreme.
Istoria Cartofului si cum a ajuns in Europa. Chiar Academia Franceza a organizat un concurs pe tema celei mai bune legume care poate fi consumata in timpul foametei si modul ei de preparare. Parmentier a scris un raport pentru acest concurs subliniind faptul ca desi a mancat foarte multi cartofi nu a fost niciodata obosit sau bolnav.
Parlamentul a interzis cultivarea cartofilor datorita zvonurilor ca intre cartofi si unele boli ca lepra ar fi existat o legatura. Doar Medicii care au studiat atunci cartoful in amanunt au ajuns la concluzia ca este bun de mancat! Cu toate acestea Cartoful nu era inca folosit foarte des, oamenii erau reticenti.
Parmentier fiind un om intelient si inventiv a apelat la o simpla strategi, un mic joc psihologic pentru a convinge oamenii sa-l incerce: a pus ca plantatia sa fie foarte bine pazita de soldatii regelui. Curiozitatea umana a invins si,a trezit instantaneu curiozitatea si interesul populatiei.Intr-o zi a dat liber soldatilor si a lasat plantatia nepazita. Atunci fermierii au dat buzna si au furat leguma, au cultivat-o si in numai 4 ani a devenit una din cele mai populare legume din bucataria franceza.
Istoria Cartofului in Romania
In Transilvania s-a cultivat prima oara cartoful, de aici s-a raspandit si in Tara Romaneasca si in Principatul Moldovei. Din punct de vedere documentar cartoful apare pe teritoriul Transilvaniei in 14 martie 1769 cand oficialitatile Guberniatului Regal al Marelui Principat al Transilvaniei (Sibiu) dau o circulara privind cultura cartofului deoarece existau serioase voci din partea populatiei care se opuneau culturii acestei plante. Circulara a fost inaintata tuturor comitetelor si districtelor si, probabil, scaunelor sasesti.
Pentru cele mai noi retete de cartofi va asteptam si pe pagina de facebook Cartofior.ro
Daca ti-a placut articolul, citeste si alte Articole